preskoči na sadržaj

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka

Vijesti

Obrazovanje odraslih u Strojarskoj školi - osnovne informacije

Autor: Anita Pešut, 23. 6. 2021.

UPISNA DOKUMENTACIJA

 

- UPISNICA koja se nalazi pod Obrasci 

- dvije fotografije (veličine kao za osobnu iskaznicu) za indeks

- svjedodžbe stečene prethodnim obrazovanjem

- domovnica i rodni list (može u preslici)

- POTVRDA LIJEČNIKA MEDICINE RADA DA JE POLAZNIK ZDRAVSTVENO SPOSOBAN ZA ZANIMANJE KOJE UPISUJE (trošak liječničkog pregleda polaznik snosi sam, NE kod liječnika opće medicine, već kod bilo kojeg liječnika MEDICINE RADA); tražiti potvrdu ZA ŠKOLOVANJE (=jeftinija od one za zaposlenje, a nama treba upravo ova za školovanje)

- UGOVOR O NAUKOVANJU SE DONOSI U 3 PRIMJERKA (već pri samom upisu polaznik mora sklopiti ugovor o naukovanju s nekim obrtnikom kod kojeg će obavljati praksu; o tome će izvijestiti voditeljicu obrazovanja odraslih)


 

 

OSNOVNE INFORMACIJE ZA POLAZNIKE OBRAZOVANJA ODRASLIH


 

1. UGOVOR I ODLUKA O RAZLIKOVNIM ISPITIMA

Nakon upisa polaznici dobivaju svoj primjer Ugovora i Odluke. U ugovoru su navedeni svi uvjeti pohađanja obrazovanja odraslih. U Odluci je popis ispita koje polaznik treba položiti.


 

2. PRAKTIČNA NASTAVA

Praktična nastava je obavezan dio obrazovanja u zanimanjima koje nudimo. Polaznici sami pronalaze obrtnika ili tvrtku kod kojeg će vršiti praksu (ukoliko imaju problem s pronalaskom, mogu se konzultirati s voditeljicom obrazovanja). Polaznici potpisuju ugovor o naukovanju s obrtnikom ili tvrtkom. Obrtnik im potpisuje i pečatira ugovore i zatim ga polaznici donose u školu na potpis ravnatelju. Nakon toga voditeljica im daje po jedan primjerak za njih i jedan za obrtnika/tvrtku, a jedan ostaje u školi.


 

3. ORGANIZACIJA NASTAVE
 

Srednju stručnu spremu, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, usavršavanje ili osposobljavanje kandidati u obrazovanju odraslih stječu polaganjem ispita tijekom izvođenja programa koji će se odvijati metodom dopisno-konzultativne nastave, te nakon položenog završnog i/ili pomoćničkog ispita.

 

Dopisno-konzultativna nastava izvodi se na skupnim i individualnim konzultacijama. Skupne konzultacije se izvode u minimalnom trajanju od 10% ukupnog broja nastavnih sati, predviđenih za pojedini predmet, propisanih nastavnim planom i programom za redovitu nastavu. Individualne konzultacije se izvode dopisnim putem uz pomoć nastavnog pisma u pisanom obliku, na CD-u i na web stranicama Škole (mogu se provoditi elektroničkom poštom, telefonom, telefaksom, na forumima i ostalim načinima ovisno o potrebama i mogućnostima polaznika).

 

Obveza polaznika je da prisustvuju skupnim konzultacijama i vježbama odnosno praktičnoj nastavi koja se odvija u školi.

Programi praktične nastave izvode se u cijelosti uz obvezu polaznika da im prisustvuju o čemu će evidenciju i kontrolu nazočnosti vršti nastavnici zaduženi za praćenje praktične nastave.

 

Za polaznike s prethodno stečenim znanjima ili zaposlenim osobama u struci za koju se obrazuju, utvrđuju se prethodno stečena znanja i vještine iz praktične nastave. Znanja i vještine provjeravaju se komisijskim ispitom. Odluku o sastavu komisije i provođenju komisijskog ispita donosi stručno vijeće Strojarske škole.

 

Nastava općeobrazovnih i teorijskog dijela stručnih sadržaja održavat će se u prostorima Strojarske škole i to isključivo u terminima kad nema redovite nastave.

 

4. PRAKTIČNA NASTAVA

 

Praktični dio izrade polaznik obavlja u obrtničkoj radionici u kojoj je obavljao praktičnu nastavu. Praktična nastava se obavlja u broju sati koji je predviđen nastavnim planom i programom u licenciranoj radionici ili u tvrtci.


 

5. ISPITI

Rokovi ispita su navedeni u rasporedu.

Od listopada do ožujka, dok traju predavanja, polaznici se s profesorima pojedinačno dogovaraju za polaganje ispita.

Prilikom svakog ispita najprije trebaju doći voditeljici po prijavnicu najkasnije 2 dana prije ispita ili prema dogovoru, koju nose na ispit i predaju je profesoru.


 

6. ZAVRŠNI ISPITI

 

Završni ispiti održavaju se tri puta godišnje – u 6., 9. i 1. mjesecu.

Polaznici pristupaju završnom radu po završetku zadnjeg razreda, u jesenskom, zimskom ili ljetnom roku ako imaju sve uvjete za prijavu. Izrada se sastoji od uratka koji je:

- praktični rad s elaboratom
 

Završni rad predstavlja polaznikovu samostalnu stručnu obradu izabrane teme. Završni rad se sastoji od izrade i obrane, a njima polaznik pokazuje stupanj usvojenosti teorijskog i praktičnog znanja, samostalnost u radu i sposobnost služenja stručnom literaturom i elektroničkim izvorima podataka.


 

 

ZAVRŠNE UPUTE ZA POLAZNIKE OBRAZOVANJA ODRASLIH

 

CIJENA

 

S obzirom da polaznici dolaze s različitim završenim programima, svaka je razlika specifična, pa tako i cijena.

Upisnina od 800 kn plaća se po upisu. Cijena za pojedinačna zanimanja se utvrđuje Odlukom o razlikovnim ispitima te se tada daje informacija zainteresiranom polazniku. Završni se ispit plaća 800 kn.

 

UPLATE:

- upisnina se, kao i školarina, plaća na žiro račun Škole prema podacima na uplatnici; školarina se plaća u najviše 8 rata prema dospijeću i završni ispit (najkasnije dan prije ispita, uplatnicu donijeti kod polaganja)

 

Predavanja su organizirana od početka listopada do kraja travnja, u dva ciklusa odnosno prema rasporedu.Polaznici na predavanjima (po rasporedu) uspostavljaju kontakte s profesorima, koji im daju upute kako i kada položiti ispite.

Ukoliko su propustili koje predavanje, trebaju se obratiti voditeljici, koja će im dogovoriti susret s profesorom.

Svi rasporedi objavljeni su na stranici škole i na oglasnoj ploči u školskom holu.

Za one polaznike koji se prekvalificiraju ili su 1. razred pa moraju položiti zaštitu na radu.

 

NAJVAŽNIJI JE ANGAŽMAN POLAZNIKA UZ VLASTITI PLAN POLAGANJA ISPITA TIJEKOM GODINE DANA (za razliku od redovnog školovanja, u obrazovanju odraslih nitko polaznika neće zvati za opravdanje zašto ne dolazi, ali on sam ne smije izgubiti korak sa slijedom predavanja i ispita)

Uputno je održavati stalan kontakt s voditeljicom, povremeno se javiti i zajednički isplanirati izlaske na ispite. Kontakti voditeljice obrazovanja odraslih su: anipesut@gmail.com

Web stranica škole glavno je mjesto za sve informacije i treba je redovito pratiti, kao i oglasnu ploču u školi!
RASPORED ZVONA

UJUTRO:
1.-2. sat   8:00 -   9:20
3.-4. sat   9:35 - 10:55
5.-6. sat 11:05 - 12:25
7. sat     12:35 - 13:15
8. sat     13:15 - 13:55

POPODNE:

1.-2. sat  14:00 - 15:20
3.-4. sat  15:35 - 16:55
5.-6. sat  17:05 - 18:25
7.-8. sat  18:35 - 19:55

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Oglasna ploča - knjižnica
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka / Jože Vlahovića 10, HR-51000 Rijeka / www.ss-strojarskazaiiozanimanja-ri.skole.hr / ured@ss-strojarskazaiiozanimanja-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju